2018, Sandacker, Zurich, 1st prize

DSC00409
Ortho v4
IMG 4220

How can full utilisation and at the same time a strong architectural and spatial identity be achieved in the smallest space? The trick, paradoxically, is to do without a full storey and thus the maximum horizontal expansion of the building volume and allow three flats per storey.

The entrances to the two different volumes are directly opposite each other and form a spatial and social proximity. Two houses become one address with a strong identity. In addition to the coloured plastered exterior wall surfaces, we use, for example, oversized roof eaves, externally mounted sunblind boxes and perforated metal cladding to emphasise the architectural affinity.

O Fassade PSD
15 Front Zoom
N Fassade PSD
SAN Situation neu
 Site plan, Sandacker, Zurich
Modell1
14 Innentreppe Glasbausteine v2
P8250324
Regelgeschoss Nord neg
Standard floor plan, north building 

The client attaches great importance to well-furnished floor plan typologies and a handcrafted architecture that is durable and sustainable.

Thus, private and communal spaces are consistently separated and the entrances, as extensions of the rooms, offer space for the needs of the large and small residents. The living area is divided by the semi-open kitchen and benefits from the inviting outdoor area.

SAN Regelgeschoss Sud neg
Standard floor plan, south building 
IMG 4422
Tuna Storbild
SAN Schnitt neg
Sandacker, Zurich, Switzerland, 1st prize. Sections
15 Innenansicht Front
IMG 4162
IMG 4608

Address
Sandacker 14, 15, 8052 Zurich, Switzerland

Honorary submission with project idea 2018, planning and execution from 2019 onwards

Builder/client
Habitat 8000 AG

Spatial programme
24 apartments with garage

Architecture
Patrick Gmür, Jakob Steib, Michael Geschwentner

Project design team
Matthias Kyburz (project management), Eldina Husic, Anastasia König, Nils Knodel, Nico Brunschweiler

IMG 2564 v2