2025, Fuler-Areal, Herrliberg, 1st Prize

2021 12 01 Herrliberg Aussen final
Fulareal ortho

Fuler-Areal residential development, Herrliberg

Intensively planted gardens, an impressive stock of trees and a small-scale development structure — these elements characterise the neighbourhood. The integration of the three houses into this environment is achieved with a distinctive volumetric staggering of the buildings. The houses have clearly identifiable sections that are differentiated in terms of their height and position in the terrain.

The number of apartments corresponds to the number of partial volumes. This gives the buildings a scale that is based on and respects the small-scale structure of the neighbourhood.

 

 

 

Situation Fulerareal Herrliberg 211129
schnittperspi
2021 12 01 Herrliberg Innen final

All flats benefit from the unique location surrounded by a lush garden. The living rooms and kitchens are located at the ends of the building wings and have façades facing in three directions. Generous balconies and kitchens with bay-windows draw the eye into the open space and celebrate free-spirited living.

 

 

EG 200 4000 v2
Entry level plan
EG2 200 4000 v2
Ground level plan

The apartments on the ground floor have a direct access into the garden, those on the middle floors have a double-volume balcony and those on the top floor have a vaulted ceiling and a sheltered patio with a view of the surrounding landscape.

 

OG1 200 4000
1st floor plan
OG2 200 4000
2nd floor plan

Fuler-Areal residential development, Herrliberg

Address
Fulerweg, Herrliberg

Commission type
Competition 2022, 1st Prize,
Planning and realisation 2023–2025

Client
Building cooperative Zürichsee

Brief
26 apartments

Ansicht

Architecture
Jakob Steib, Patrick Gmür, Michael Geschwentner, Matthias Kyburz

Competition team
Daniela Gonzalez, Livia Notarangelo, Nicole Bucher, Aleksandra Curcin, Emil Schaad, Meltem Simsek

Visualisations
ZUEND