2013, Wild West, Berne-Brünnen, 1st prize

Berm Brunnen Aussen Ausblick BS
Bern Brunnen Ortho
P1120849

Westbound.
"Weites Land" (wide country) housing development (BB11), Berne-Brünnen, Switzerland, 2010–2013

Our building complex with 97 apartments reacts to the urban situation with a concise, bent court figure that opens to the north. This creates two open green spaces that communicate with their surroundings. A handful of ateliers and a common room enliven the ground floor.

Bern Brunnen EG v3
"Weites Land" housing development (BB11), Bern-Brünnen 2010–2013. Ground floor plan.
Bern Brunnen 3 v2.OG
"Weites Land" housing development (BB11), Bern-Brünnen 2010–2013. Upper floor plan, 3d floor.

Bustling life on the ground floor – even in front of the row house types that are integrated into the lower wing of the building. A footpath leading across the wide, green inner courtyard opens up the entrances to the row houses. The result is an intensive exchange between private and public spaces.

 

Bern Brunnen Schnitte v2
"Weites Land" housing development (BB11), Bern-Brünnen 2010–2013. Sections.
Bern Brunnen Wohnungstypologien
"Weites Land" housing development (BB11), Bern-Brünnen 2010–2013. Apartment floor plan typology.

The single-storey apartments allude to two of our favourite themes, the diagonal space and the hidden paths through the apartments.

Bern Brunnen Innenhof BS
03
Bern Brunnen Aussen Fassade
Bern Brunnen Aussen Achse BS
Bern Brunnen Adresse BS
Bern Brunnen Innen Roger Frei
Bern Brunnen Innen
Bern Brunnen Innen RF 3
Bern Brunnen Innen RF 2
13.082.GG.frei 229084

Address
Colombstrasse 24, 39–41, Riedbachstrasse 78–82, in 3027 Berne, Switzerland

Study contract 2010, planning and execution 2010–201

Client
Swatch Pensionskasse – Pension Fund, Biel

Spatial program
97 apartments, ateliers, common room

 

Architecture
Michael Geschwentner

Project team
Isabel Bernhard (Huber) (project management), Angela Waibel (project management), Olivier Altorfer

Landscape architecture
Katja Albiez Landschaft & Architektur

Colour concept
Barbara Schwärzler